Historische Verhalen - Paul Christiaan Smis

 

Van uitgeverij Historische Verhalen mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:

Korte verhalen uit de Middeleeuwen

Waar gaat het boek over? 
Paul Christiaan Smis brengt lang vergeten verhalen terug uit een wereld die wild in beweging was. Hij laat zien hoe rauw het leven kon zijn in de Middeleeuwen, doordrenkt van angst voor ziektes, dood en hogere machten. Niet zonder ironie trekt Smis aan de sluier van 'goed en kwaad' die ook toen al lag over het menselijk denken en handelen. 
In dit boek ontmoet je een meisje dat stenen sjouwt voor een katapult, een bisschop in een vissersbootje en een zilversmid die worstelt met de liefde. In negenentwintig korte verhalen word je meegenomen door heel Europa, naar Middeleeuwers die - gewild of ongewild - spelers werden in dramatische scènes. De personages groeien in enkele alinea's uit tot mensen met herkenbare gevoelens. Je ziet ze hopen, bidden en proberen, je ziet ze slagen of falen. 
Bron: bol.com.


Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789082642643

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:

318

Genre:

Geschiedenis

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Historische Verhalen van Paul Christiaan Smis verwacht je een verhalenbundel te lezen waarbij de bijbel een heel belangrijke rol speelt. Dat blijkt ook zo te zijn, maar dat is ook niet zo verwonderlijk, want vooral in de Middeleeuwen speelde het geloof een belangrijke rol in het leven van de mensen.
Aangezien het een verhalenbundel is met verhalen uit de Middeleeuwen, moet je je wel verplaatsen in de tijd. In die tijd golden er andere normen en waarden dan heden ten dage en men dacht in die tijd ook anders.
In het voorwoord vertelt de auteur hoe hij erop kwam om dit boek te schrijven en waarom hij vond dat dit boek er moest komen. Je wordt meteen nieuwsgierig naar de verhalen. In de inleiding kan je lezen waarom ze ervoor hebben gekozen om het boek in te delen zoals het ingedeeld is en je komt meer te weten over de Middeleeuwen in het algemeen.
De auteur heeft de verhalen zo geschreven zoals hij dacht dat ze gegaan konden zijn. Het zijn verhalen over diverse onderwerpen in diverse Europese plaatsen die in die tijd vaak een andere naam hadden zoals bijvoorbeeld Amsterdam en Hongarije. Na elk verhaal wordt er wat dieper ingegaan op de historische achtergrond van het verhaal, er wordt gewezen op wat er in het verhaal van waar is wat de auteur heeft geschreven, wat verzonnen is en welke bronnen er zijn geraadpleegd. Dat maakt de verhalen nog interessanter dan ze al zijn. De verhalen geven een bijzonder kijkje in de Middeleeuwen, je komt er meer over te weten. Zo kom je bijvoorbeeld te weten hoe Groenland aan zijn naam komt en blijkt het bizarre verhaal 'Kadaversynode' echt gebeurd te zijn. Veel verhalen zetten je aan het denken, laten zien wat bijvoorbeeld hebzucht en jaloezie met een mens kan doen. Ondanks dat het verhalen uit de Middeleeuwen zijn, blijkt toch dat bepaalde dingen niet veranderd te zijn zoals bijvoorbeeld roven, dat dat van alle tijden is.
Kortom; Historische Verhalen van Paul Christiaan Smis geeft een heel goed beeld van hoe het er in de Middeleeuwen aan toe ging. Dat ze toen veel harder waren dan heden te dage, waar veel meer geweld werd gebruikt, waar de angst voor ziektes en de dood heerste en waar de horgere machten vaak vochten om hun geloof. Het mooie van dit boek is dat je de verhalen los kan lezen, je hoeft niet persé bij het eerste verhaal te beginnen als je dat niet wilt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?

Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 

Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 

Die is goed gekozen, want het zijn ook historische verhalen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 

Die is lekker vlot en beeldend.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?

Dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal begint, dan kan je niet meer stoppen omdat je wilt weten hoe het afloopt en wat de achtergrond van het verhaal is.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?

Nee, dat denk ik niet. Die tijd is mij te hard en ook als vrouw lijkt me dat geen fijne tijd. Als vrouw stelde je in die tijd namelijk niet veel voor.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk hoe het er vroeger aan toe ging. Ik wil niet zeggen dat we nu in een super geweldige tijd leven, maar het is minder heftig dan in die tijden. Nu wordt bijvoorbeeld een hele plaats niet meer afgerekend op een onvergeeflijke fout van een paar personen zoals bijvoorbeeld in het verhaal 'Zwaard der gerechtigheid'.

Mooie quote in het boek: 
'Een geesthert,' fluisterde de jongen, 'dat is een geesthert.'

Zou je het boek aanraden? 

Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?

Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Middeleeuwen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 

5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 

Misschien dat ik af en toe een verhaal ga herlezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 

Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:

Paul Christiaan Smis Facebook

Website van de uitgever: 

Historische Verhalen