31. mei, 2018

(9)

Over twee weken – om precies te zijn op 16 juni – komt mijn Middeleeuwenbundel uit. Historische fictie over mijn favoriete historische tijdperk. Is het alweer twee jaar geleden dat ik mijn verhaallijnen voorlegde aan de uitgever? Tijd is niets, je denkt er een kist vol van te hebben, maar onder het deksel is het donker. Schrijvers kennen dat wel, knipper eens met je ogen en plotseling zit je vlak voor de presentatiedatum.

Voor dit boek zit het erop, al het schrijfwerk, de redactie, het herschrijven, het nalopen en nog eens nalopen. Maar het uithijgen kan nog niet beginnen, we zitten nu midden in de promotiefase en die fase gaat na de publicatie nog lang door.

Gelukkig voor mij ben ik nogal een babbel. Of dat ook zo gelukkig is voor anderen laat ik even in het midden. Vorige week had ik een voorbereidend gesprek dat maar liefst drie uur in beslag nam. Dat komt door mijn enthousiasme en mijn gebrek aan remming. Wie mij een vraag stelt over een historische gebeurtenis, krijgt die geschiedenis in den brede voorgeschoteld.

Mijn vrouw kan allerliefst naar mij lachen als ik weer eens midden in een betoog ben. Ik begin dan net lekker op dreef te komen, maar haar vrolijke blik verraadt: ‘Lieverd, je bent al drie kwartier aan het woord. Wil je een kopje koffie?’